Suojaudu Influenssalta – Influenssakausi on pian täällä – RokoteNyt

Suojaudu Influenssalta – Influenssakausi on pian täällä

Influenssakausi tekee jälleen tuloaan ja on taas edessämme. On aika pitää huolta omasta terveydestä sekä läheisien terveydestä ja suojautua influenssalta ja sen aiheuttamilta jälkitaudeilta. Influenssa voi tulla kenelle tahansa ikää katsomatta ja sen takia sitä vastaan suojautuminen on tärkeää kaiken ikäisille. 

Mikä on influenssa?

Influenssa on äkillinen hengitystieinfektio, joka leviää nopeasti influenssavirusten A- ja B-tyypeistä. 

Influenssan oireet ovat samankaltaisia kuin tavallisessa flunssassa eli nuhakuumeessa, mutta voimakkaampia, erityisesti lihaskivun ja korkean kuumeen osalta. Oireiden voimakkuus vaihtelee henkilöstä toiseen.

Influenssan kesto on yleensä pidempi kuin tavallisen flunssan, ja toipuminen voi viedä aikaa. Influenssadiagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin, ja tarvittaessa se vahvistetaan laboratoriotesteillä. 

Miksi on tärkeä muistaa ottaa influenssarokote?

Influenssarokotus suojaa niin influenssalta, kuin sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta,

keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.

Influenssarokotus on suositeltava erityisesti riskiryhmille, kuten lapsille, ikääntyneille, raskaana oleville ja niille, joilla on perussairauksia tai heikentynyt vastustuskyky. Influenssarokotus tulisi ottaa joka vuosi, koska influenssavirukset muuntuvat, ja aiempi rokotus ei välttämättä suojaa uusilta viruksilta. WHO päivittää vuosittain influenssarokotuksien viruskannat, jotta ne suojaisivat mahdollisimman tarkasti influenssalta. 

Influenssan Jälkitaudit

Influenssa voi jättää jälkeensä vakaviakin oireita sekä taudin jälkeisiä jälkitauteja. Esimerkiksi keuhkokuume on yleinen influenssan jälkitauti, joka voi ilmetä kaikenikäisillä. Lapsilla korvatulehdukset ovat yleisiä jälkitauteja. Riskiryhmiin kuuluvat ovat erityisen alttiita jälkitaudeille. Influenssan aikana perussairauksien hoitotasapaino saattaa hetkellisesti pahentua.

Influenssarokotuksen rokotusaikataulu

Influenssarokotus kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua, mutta voit hyötyä siitä myös kauden aikana. Suojavaikutus alkaa yleensä 2–3 viikon kuluttua rokotuksesta.

Yli 60-vuotiaille suunniteltu vahvennettu influenssarokotus

Ikääntyneen henkilön kannattaa suojautua influenssalta huolellisesti. Tarjolla on yli 60-vuotiaille suunnattu influenssarokotus, joka sisältää enemmän influenssaa vastaan olevia vasta-aineita ja siten se on tehokkaampi tapa suojautua influenssalta. Vahvennettu influenssarokotus on saatavilla vain yksityisiltä lääkäriasemilta.

Aikuiset ja yli 6 kuukauden ikäiset lapset tarvitsevat yhden rokotuskerran. Alle 9-vuotiaat lapset, jotka saavat influenssarokotteen ensimmäistä kertaa, tarvitsevat kaksi rokotuskertaa. 

Tervetuloa RokoteNytin rokotusbussille! Meiltä löytyy useita erilaisia influenssarokotuksia:

  • Lasten nenäsumutteena tarjottava influenssarokotus
  • Perinteinen olkapäähän pistettävä influenssarokotus
  • Uusi korkeanannoksen influenssarokote yli 60-vuotiaille

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En