Rokotteet

Matkailijan rokotteet

RokoteNyt

Lavantautirokote ilman ajanvarausta

Lavantautirokote

Lavantauti on yleisinfektio, jonka aiheuttaa Salmonella Typhi-bakteeri. Tällä hetkellä lavantautia esiintyy Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa, Lähi- ja Keski-Idässä, Intian niemimaalla ja Tyynenmeren saarilla, varsinkin trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Intian niemimaalla sairastumisriski on suurin.

Suomessa todetut vuosittaiset lavantautitartunnat ovat lähes aina saatu näiltä alueilta matkailijoilla ja tapauksia on vuosittain 10–20. Tauti voi tarttua, jos altistuu saastuneelle ruoalle tai juomalle hygienialtaan puutteellisissa maissa. Tauti voi myös tarttua henkilöstä toiseen. Usein tartunta saadaan, kun vieraillaan pitkiä aikoja sukulaisten tai tuttavien luona turistialueen ulkopuolella paikallisissa oloissa.

 

Rokotteena Typhim Vi-rokote (pistettävä) tai Vivotif (suun kautta otettava)

Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Rokotteessa on inaktivoitua lavantautibakteerin pudistettua polysakkaridiantigeenia. Rokotuksen jälkeen kehon immuunijärjestelmä tuottaa suojan tautia vastaan. Rokote on tarkoitettu aikuisille ja 2 vuotta täyttäneille lapsille. Alle 2-vuotiailla immuunivaste voi olla heikko, joten heidän rokottamistaan ei suositella.

Rokote tulisi ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen suunniteltua matkaa, jotta rokotussuoja ehtii kehittyä. Lavantautirokote on ollut hyvin siedetty. Yleisimmät haittavaikutukset rokotuksen jälkeen ovat pistoskohdan kipu, lihaskipu, väsymys, päänsärky ja kuume.

Rokotusta voi harkita, jos tarkoituksena on oleskella pidemmän ajanjakson ajan taudin esiintymisalueilla tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudulla tai pikkukaupungeissa Etelä-Amerikan, Aasian ja Afrikan maissa. Rokotteen ottamisesta on huolehdittava itse, sillä se ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Rokotteen tehostamisen tarpeellisuutta ei ole vielä selvitetty. Jos matkailijan lavantautiriski jatkuu, valmistaja suosittelee rokotteen tehostamista 3 vuoden välein.

 

Vivotif – suun kautta otettava lavantautirokote

Vivotif-rokote sopii vähintään 5-vuotiaille lapsille ja aikuisille lavantaudilta suojautumiseen. Rokote sisältää eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia. Rokote aktivoi kehon omaa puolustusjärjestelmää lavantautia aiheuttavaa Salmonella Typhi-bakteeria vastaan. Rokotevalmisteessa olevia bakteereita on muokattu niin, ettei rokote voi aiheuttaa lavantautia.

Vivotif-rokotteen kanssa voidaan antaa samanaikaisesti tai millä tahansa aikavälillä myös muita rokotteita, myös eläviä (keltakuume,MPR). Poikkeuksena eläviä mikrobeja sisältävä kolerarokote (Vaxchora), jonka kanssa antoväli tulee olla vähintään kaksi tuntia. Dukoral-kolerarokotetta ei suositella annettavan samana päivänä Vivotif-rokotteen kanssa.

Vivotif-kapseli otetaan vähintään tunti ennen ruokailua tyhjään vatsaan kylmän tai haalean veden kanssa. Kapseleita ei saa murskata tai pureskella.
Valmistetta tulee ottaa yhteensä kolme kapselia. Yksi kapseli otetaan joka toinen päivä.

Esimerkki: Ensimmäinen kapseli annetaan klinikalla päivänä 1. Toinen kapseli otetaan kotona päivänä 3. Kolmas kapseli otetaan kotona päivänä 5.

Suoja muodostuu noin 7-10 vuorokauden kuluessa kolmen kapselin ottamisen jälkeen.

 

Lavantaudin oireet

Oireet alkavat 1-2 viikon kuluttua tartunnasta. Oireita ovat mm. Päänsärky, sairaudentunne, ummetus tai ripuli, vatsakipu, pahoinvointi ja hitaasti kohoava ja pitkään jatkuva kuume. Yleistila voi heiketä ja esiintyä jopa sekavuutta. Viikon jälkeen keholle voi kehittyä ohimenevä ‘’rose spots’’ ihottuma. Vain osalle potilaista tulee vatsaoireita. Oireetonkin henkilö voi levittää tautia tietämättään. Verikokeissa potilaalla on usein maksa-arvot koholla ja hänellä todetaan leukopeniaa ja trombopeniaa. Hoitamattomana tauti saattaa johtaa vaikeisiin komplikaatioihin ja jopa kuolemaan. Maailman terveysjärjestö (WHO) on arvioinut, että maailmanlaajuisesti lavantauti aiheuttaa 128 000 – 161 000 kuolemaa joka vuosi.

 

Kenen tulisi ottaa lavantautirokote?

Rokote lavantautia vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan siitä on huolehdittava itse. Rokotusta kannattaa harkita, jos suunnittelee pitkää (muutamaa viikkoa pidempää) matkaa Aasian, Afrikan tai Etelä-Amerikaan lavantautialueelle ja tavanomaisten turistialueiden ulkopuolelle, sekä etenkin silloin, jos matka suuntautuu maaseudulle tai pikkukaupunkeihin.

Lähde: THL, Rokote.fi, Terveyskirjasto

Lavantaudin riskialueet kartalla (Sanofi)

Taudin ehkäisy ja esiintyminen Suomessa

Suomessa lavantautia ei enää juuri esiinny, muuten kuin matkailijoilla. Lavantauti oli kotoperäinen vielä 1900-luvun alussa.
Lavantautia voidaan hoitaa antibiootein, mutta bakteerien lisääntynyt vastuskyky antibiootteja vastaan voi tehdä hoidosta hankalampaa. Tautia voidaan ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja elintarvikehygieniasta.

 

Lähteet: (THL, Rokote.fi, Terveyskirjasto – Lavantauti, Typhim Vi)

Usein kysytyt kysymykset

Tarvitseeko minun ottaa lavantautirokote?

Mitä ovat lavantaudin oireet?

Tarvitseeko lavantautirokotetta tehostaa?

Ajankohtaiset uutiset

RokoteNyt influenssarokotus-palvelu yrityksille Uutiset | 27.08.2024

RokoteNyt influenssarokotus-palvelu yrityksille

Lue lisää
RokoteNyt Rokotebussi Kirkkonummi-päivillä 24.8.2024 Uutiset | 10.07.2024

RokoteNyt Rokotebussi Kirkkonummi-päivillä 24.8.2024

Lue lisää
Suurin osa unohtaa hoitaa rokotussarjan loppuun – Miten muistaa ottaa rokotukset ajallaan? Uutiset | 28.05.2024

Suurin osa unohtaa hoitaa rokotussarjan loppuun – Miten muistaa ottaa rokotukset ajallaan?

Lue lisää

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En