Rokotteet ilman ajanvarausta
Tuberkuloosirokote
Tuberkuloosirokote eli BCG-rokote (Bacille Calmette-Guérin) ehkäisee lapsia tuberkuloosin vakavilta muodoilta, kuten aivokalvotulehdukselta ja yleistyneeltä tuberkuloosilta. Suomessa tuberkuloosirokotus on kohdennettu vastasyntyneille, joilla on suurempi riski sairastua tuberkuloosiin.
Tuberkuloosirokote oli ennen osa Suomen kansallista rokotusohjelmaa kaikille lapsille. Kuitenkin vuodesta 2006 lähtien rokotusta on tarjottu vain vastasyntyneille ja alle 7-vuotiaille lapsille, jotka ovat suurentuneessa tuberkuloosin vaarassa.
Tuberkuloosi
Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama tartuntatauti. Vaikka yleisin muoto on keuhkotuberkuloosi, se voi vaikuttaa mihin tahansa kehon osaan. Tartunta leviää, kun tartuttavaa keuhkotuberkuloosia sairastava yskii tai puhuu, levittäen bakteereja sisältävää aerosolia ilmaan. Altistuneista vain noin kolmannes saa tartunnan. Riski riippuu useista tekijöistä, kuten kontaktin läheisyydestä, altistusajasta ja altistuneen henkilön immuunipuolustuksen tilasta. Pienet lapset ovat erityisen alttiita vakaville tuberkuloosimuodoille.
Oireet ja Diagnoosi
Tuberkuloosin oireet vaihtelevat sen mukaan, missäpäin elimistöä bakteeri kasvaa. Tuberkuloosin ensioireet ilmestyvät yleensä kahden vuoden kuluessa tartunnasta, mutta voivat ilmetä myöhemminkin. Tyypillisiä oireita keuhkotuberkuloosissa ovat pitkittynyt yskä ja limainen yskös, laihtuminen sekä yleiskunnon heikkeneminen. Diagnoosi tehdään viljelemällä bakteereja eritteestä tai kudosnäytteestä, ysköksen värjäyksellä tai geenimonistusmenetelmällä.
Tuberkuloosin hoito
Tuberkuloosia hoidetaan normaalisti erilaisilla antibiooteilla, ja sen hoito kestää vähintään kuusi kuukautta. Hoito on kansainvälisesti vakioitu ja tehokas. Itä-Euroopassa ja kehittyvissä maissa on kuitenkin esiintynyt tavallisille tuberkuloosilääkkeille vastustuskykyisiä kantoja, joiden hoito on haasteellisempaa.
Tuberkuloosirokotteeseen oikeutetut henkilöt
BCG-rokotuksen piiriin kuuluvat lapset, jotka asuvat samassa taloudessa tuberkuloosin sairastaneen kanssa, ovat syntyneet maassa, jossa tuberkuloosia esiintyy yleisesti, tai muuttavat vuoden sisällä maahan, jossa tuberkuloosiriski on korkea. Tarkempaa tietoa rokotuksista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta.
Matkustaminen ja tuberkuloosin riski
Tuberkuloosi on maailmanlaajuisesti yleinen tauti. Erityisesti matkailijat, jotka viipyvät pitkiä aikoja alueilla, joilla tuberkuloosin esiintyvyys on korkea, kohtaavat suuremman tartuntavaaran. Tartunnan riski kasvaa etenkin tiiviisti asutuissa, suljetuissa ympäristöissä, kuten joukkoliikennevälineissä. Henkilöt, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi HIV-infektion vuoksi, ovat erityisen alttiita saamaan tartunnan.
Henkilöiden, jotka suuntaavat ulkomaille terveydenhuollon tehtäviin – kuten hoitajat, lääkärit ja humanitaarisen avun työntekijät – on hyvä selvittää ennakolta työnantajansa ohjeistukset tuberkuloosin ennaltaehkäisyyn. Työterveyslaitoksen verkkosivuilta saa hyödyllistä tietoa ja suosituksia ulkomailla työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille.
Käyttämällä henkilökohtaista kasvosuojainta voi pienentää tartunnan saamisen riskiä. Mahdollinen tuberkuloositartunta voidaan selvittää iho- tai verikokeella useita viikkoja altistumisen jälkeen. On kuitenkin huomionarvoista, että tuberkuloositartunnat matkailijoiden keskuudessa ovat suhteellisen harvinaisia.