Tietoa punkeista – RokoteNyt

Punkki

Punkki eli puutiainen on parin millimetrin kokoinen tumma hämähäkkieläin, jota esiintyy ympäri Suomea. Punkkeja esiintyy useimmiten ruohikkoalueilla, pensaikoissa, heinikoissa ja aluskasvillisuudessa. Punkin voi saada iholle myös eläinten kuljettamana. Punkkeja esiintyy Suomessa huhtikuulta marraskuulle asti.

Suomalaisten arvellaan saavan noin 500 000 punkin puremaa vuosittain. Pieni osa punkeista saattaa tartuttaa ihmiseen erilaisia tauteja, kuten borrelioosia (Lymen borrelioosi) tai puutiaisaivokuumetta (TBE). Borrelioosia vastaan ei voi suojautua ja sitä hoidetaan antibiooteilla. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteella.

Punkin purema aiheuttaa yleensä 1-2 sentin kokoisia kutiavia, koholla olevia, punoittavia patteja. Mahdollisessa borrelioositartunnassa pureman ympärille ilmaantuu rengasmainen ihon punoitus muutaman päivän tai jopa vasta kuukauden kuluttua. Ihon rengasmainen punoitus saattaa levitä 5 cm tai jopa kymmenien senttimetrien laajuiseksi.

Muista punkkialueilla liikuttaessa

Punkkeja vastaan voi suojautua. Tämä tapahtuu käyttämällä suojaavaa vaatetusta, kuten vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeiset vaatteita sekä pitkävartisia saappaita tai pitämällä housunlahkeet sukkien sisällä. Hyönteiskarkotteiden käyttö on myös tehokas tapa pitää punkit loitolla. Punkkialueella oleskelun jälkeen olisi hyvä muistaa suorittaa aina vaatteiden ja ihon tarkastus. Myös lemmikkieläinten punkkitarkastus on syytä suorittaa säännöllisesti, sillä ne voivat kuljettaa punkkeja sisätiloihin.

Puutiaisaivokuume – TBE-virus

Puutiaisaivotulehdus eli TBE (tick borne encephalitis) tai puutiaisaivokuume on TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus, jota levittävät punkit. Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus.

TBE-virus leviää punkin pureman välityksellä. TBE-virus tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Myös punkkien nymfit ja toukat voivat levittää virusta, eikä niiden puremaa yleensä edes havaita. Virusta vastaan voi suojautua punkkirokotteella.

Puutiaisaivotulehduksen oireita ilmenee 10‒30 prosentilla tartunnan saaneista ja aikaa oireiden ilmenemiseen puremasta voi kulua 4‒28 vuorokautta. Puutiaisaivotulehdus on taudinkuvaltaan kaksivaiheinen, jolloin yleensä noin viikko pureman jälkeen ilmenee kuumeilua, epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä muutamista päivistä viikkoon. Noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen 20‒30 prosenttia sairastuneista saa varsinaisen aivotulehduksen. Aivotulehdusjakson oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valonarkuus, pahoinvointi sekä mahdolliset neurologiset oireet, kuten tajunnanhäiriöt, kouristukset tai halvausoireet.

Suurelle osalle varsinaiseen aivokuumeeseen sairastuneista voi jäädä taudista pitkäkestoisia oireita ja 2–10 prosentille jopa pysyviä keskushermosto-oireita. Tavallisia jälkioireita ovat ärtyneisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet, kuulovauriot, raajan halvaukset sekä lihasheikkous.

TBE-virus todetaan verikokeella. Puutiaisaivotulehdus on virustauti eikä siihen ole tarjolla lääkehoitoa. Aivotulehduksen hoito vaatii sairaalahoitoa.

Borrelioosi

Borrelia on spirokeettoihin kuuluva bakteeri Borrelia burgdorferi, jota osa punkeista levittää. Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan borrelioosiksi tai Lymen taudiksi. Borrelioosi tarttuu ihmiseen punkin pureman välityksellä ja sen itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on noin 3–30 vuorokautta.

Noin puolella tartunnan saaneista punkinpureman alueelle kehittyy punoittava ja laajeneva ja ympyrämainen ihottuma. Taudin varhaisvaihe voi olla myös oireeton, tai siihen voi liittyä vain flunssan kaltaisia yleisoireita. Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin, joka oireilee monin tavoin ihossa, hermostossa (neuroborrelioosi), nivelissä, lihaksissa, sydämessä ja silmissä.

Borrelioosia hoidetaan kahden tai kolmen viikon antibioottikuurin avulla. Pelkkä punkinpurema ilman oireita ei vaadi antibioottihoitoa. Borrelioosiin ei ole toistaiseksi olemassa rokotetta. Tarjoamamme punkkirokote suojaa vain puutiaisaivokuumeelta.

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En
2023-2024 Influenssarokotukset ovat alkaneet