Hepatiittirokote ilman ajanvarausta
Hepatiittirokote
Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote suojaa sekä hepatiitti A- että hepatiitti B -viruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Hepatiitti A tarttuu ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta. Hepatiitti B leviää veri- ja seksikontaktien välityksellä. Hepatiitti viruksia vastaan on olemassa erilaisia rokotteita sekä yhdistelmärokote, joka antaa suojan molempia viruksia vastaan. Yhdistelmärokote on vaihtoehto erillisrokotteille. Rokote solveltuu hyvin myös henkilöille, jotka matkustavat vapaa-ajallaan maahan, jossa esiintyy sekä hepatiitti A:ta että B:tä.
Mikä on hepatiitti A ja B?
Hepatiitti A:lla tarkoitetaan viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta, jonka vanha nimitys on tarttuva keltatauti. Virus kuuluu pikornavirusten ryhmään ja on yleinen niin sanotuissa huonon hygienian maissa. Hepatiitti B:llä tarkoitetaan myöskin viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta.
Miten hepatiitti A ja B tarttuu?
Hepatiitti A -virusta erittyy erittäin runsaasti ulosteeseen jo viikko ennen sairauden oireita eli kaksi viikkoa ennen keltaisuuden alkua. Virusta erittyy ulosteisiin runsaasti ja sairastunut saa virusta erittäin helposti käsiinsä wc-käynnin yhteydessä. Käsistä virukset siirtyvät elintarvikkeisiin ja jäteveden välityksellä virus voi päätyä veteen. Niiden välityksellä tauti leviää edelleen. Virus voi levitä myös kosketustartuntana suoraan henkilöstä toiseen likaisten käsien tai seksikontaktin kautta. Virusta tarvitaan tartuntaan vain hyvin pieni määrä, jonka voi saada esimerkiksi ovenkahvoista, jos hepatiitti A -virusta on lähipiirissä. Hepatiitti B tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä, esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä. Lisäksi hepatiitti B voi tarttua äidistä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana.
Hepatiitti A riskialue:
Hepatiitti B riskialue:
Miten hepatiittia vastaan suojaudutaan?
Niin hepatiitti A- kuin B-tartuntoja ehkäistään rokotuksin. Lisäksi käsihygienialla sekä ulkomailla ruokailuun tulee kiinnittää huomiota. Matkustettaessa kädet kannattaa pestä aina WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Kypsentämättömän ruuan ja erityisesti raakojen nilviäisten syömistä kannattaa välttää. Pullotettu juomavesi on hyvä ostaa kaupasta. Ravintoloissa ja kahviloissa juomiin ei kannata pyytää jääpaloja.
Mitä hyötyjä hepatiitti A- ja B –yhdistelmärokotteesta on?
Rokote ehkäisee hepatiitti A- ja B -virustartuntoja. Yhdistelmärokotteella saavutetaan hyvä suoja molempia hepatiitteja vastaan. Yhdistelmärokotteella säästetään rokotuskertoja ja rokotekustannuksia.
Mitä haittoja hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokotteesta voi olla?
Tavanomaisimmat haittavaikutukset ovat pistosalueen paikallisoireet, kuten kipu, punoitus ja turvotus. Lisäksi rokotteesta voi ilmetä myös ohimeneviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, huonovointisuutta, ruoansulatuskanavan oireita sekä väsymystä. Kuume, iho-oireet ja varsinaiset yliherkkyysreaktiot ovat harvinaisia. Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta ja kestävät muutamia vuorokausia. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä.
Milloin yhdistelmärokotetta ei saa antaa?
Rokotetta ei saa antaa henkilölle, joka on todennetusti saanut anafylaktisen reaktion edellisen hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokoteannoksen tai vastaavia aineosia sisältävän rokotteen jälkeen. Rokotusta täytyy myös siirtää, jos henkilöllä on kuume tai kuumeinen infektio
Rokotusaikataulu
Perusrokotussarja:
1 rokotus | valittuna päivänä, (aikataulumme) |
2 rokotus | 1 kuukauden päästä ensimmäisestä |
3 rokotus | 6 kk päästä ensimmäisestä |
Rokotetta voidaan antaa myös kolmena annoksena kuukauden kuluessa. Tätä rokotusohjelmaa voidaan käyttää vain aikuisilla, jotka tarvitsevat nopean suojan (esim. kaukomaille matkustavat). Ensimmäinen annos annetaan ennalta sovittuna päivänä. Loput 2 annosta annetaan 7 ja 21 päivän kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Neljättä annosta suositellaan 12 kuukauden kuluttua. (Lähde: THL, THL, THL, Lääkeinfo.fi)