Rokotteet

Matkailijan rokotteet

RokoteNyt

Rokotteet ilman ajanvarausta

Rotavirus-rokote

Rotavirukset ovat tavallisimpia ripuli-oksennustaudin aiheuttajia imeväisille ja pienille lapsille, erityisesti 6–18 kuukauden iässä. Aikuisilla tautia tavataan harvemmin ja heillä se on lyhyempi ja vähemmän vaarallinen. Erityisesti pienillä vauvoilla tautiin liittyy kuivumisen riski.

 

RotaTeq-rokote

Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotusohjelmassa käytetään RotaTeq-valmistetta. Rokote sisältää eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia. Rokote puristetaan lääkeputkilosta kevyesti lapsen suuhun. Rokote annetaan kolmena suun kautta annettavana annoksena vauvoille ensimmäisten neuvolakäyntien yhteydessä. Rokotetta ei saa antaa injektiona. Rokoteannosta ei uusita, jos lapsi pulauttaa rokotteen. Rokote voidaan antaa 6−32 viikon ikäisille vauvoille. Rokote sisältää viittä erityyppistä elävää rotaviruskantaa. Rokotteen saamisen jälkeen kehon puolustusjärjestelmä kehittää vasta-aineita yleisimpiä rotavirustyyppejä vastaan.

Rokote voidaan antaa millä tahansa aikavälillä muiden rokotteiden kanssa ja sen voi antaa myös yhtä aikaa muiden rokotteiden kanssa. Kaikista rokotteista voi aiheutua haittavaikutuksia, kaikki ei niitä kuitenkaan saa. Yleisimpiä haittavaikutuksia rotavirus-rokotuksen jälkeen voi olla oksentelu, kuume, ripuli tai ylähengitysteiden infektio.

 

Rotavirus oireet

Oireet alkavat nopeasti, taudin itämisaika on noin kaksi vuorokautta. Oireet kestävät yleensä noin viisi vuorokautta ja virusta erittyy suuri määrä ulosteeseen noin viikon ajan. Oireita ovat oksentelu ja vetinen ripuli, voimakkaat vatsakrampit ja toisinaan kuumeilu. Runsaasti oksenteleva ja ripuloiva lapsi voi herkästi kuivua. Ensimmäinen sairastettu rotavirustauti on voimakkain, jonka jälkeen uudemmissa infektioissa oireet jäävät lievemmiksi. Oireita tulee lievittää runsaalla juomisella, tautiin ei ole olemassa täsmälääkettä. Tarvittaessa lapsen oireiden ollessa vakavia (väsähtäminen, virtsan tulon loppuminen, silmät painuvat kuopalle) on hakeuduttava sairaalahoitoon.

 

Taudin ehkäisy ja esiintyminen Suomessa

Rotavirustautia ja siitä johtuvia sairaalahoitoja voi tehokkaimmin ehkäistä rokottautumalla. Rotavirus on erittäin kestävä ja se selviää pitkiäkin aikoja elimistön ulkopuolella. Virus tarttuu helposti ihmisestä toiseen käsien välityksellä, hengitysteiden kautta, ovenkahvoista, leluista tai muista pinnoista ja viruksella saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Itämisaika on noin kaksi vuorokautta. Tautia voi ehkäistä pitämällä hyvää huolta käsihygieniasta ja välttämällä sairastuneiden tapaamista. Kädet tulisi pestä aina wc-käyntien jälkeen ja ennen ruokailua.

Rotavirustartuntoja todettiin 199 kappaletta vuonna 2022. Rotavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2009, jonka jälkeen tartuntojen määrä on pysynyt alle 500:ssa.

Yli puolet alle 5-vuotiaiden rotavirustapauksista on todettu rokottamattomilla lapsilla

 

Rotavirusrokote RokoteNytin toimipisteissä

Rotavirusrokote ei ole saatavilla RokoteNytin toimipisteistä eikä rokotebusseista. Olemme kuitenkin valmiita antamaan lisätietoja rokotteen saatavuudesta ja auttamaan asiaan liittyvissä kysymyksissä.

Puhelinnumero: +358 45 348 2992 (ma-pe klo: 10:00-15:00)

Email: info@rokotenyt.fi

 

Lähde: (THL, THL – rotaviruksen esiintyvyys, Rokote.fi, Lääkeinfo)

Miten rotavirustautia voidaan ehkäistä?

Kenellä rotavirustauti voidaan todeta?

Miten rotavirustautia hoidetaan?

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En