Influenssa ja influenssarokotukset – mikä valmiste sopii minulle parhaiten? – RokoteNyt

Influenssa ja influenssarokotukset – mikä valmiste sopii minulle parhaiten?

Influenssa on virustauti, joka aiheuttaa hengitystieinfektioita. Hengitystieinfektion lisäksi on yleensä kovaa lihas- ja päänsärkyä, vilunväristyksiä ja korkeaa kuumetta. Influenssalla on useita jälkitauteja. Suojautumalla influenssaa vastaan rokottautumalla, suojaat itseäsi myös influenssan jälkitaudeilta, joita on useita. Jälkitauteja esiintyy vauvasta vaariin – lasten yleisimpiä jälkitauteja ovat mm. korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus, kun taas iäkkäämmällä väestöllä esiintyy jälkitautina keuhkokuumetta.

Influenssaa esiintyy pohjoisella pallonpuoliskolla aina lokakuusta loppu kevääseen. Subtropiikin ja tropiikin alueilla influenssaa esiintyy ympäri vuoden, joten vaikka viettäisi aikaansa talvella matkustellen, on syytä huolehtia influenssarokotuksista.

Kaikki influenssarokotukset ovat nelivalenttisia rokotuksia, eli ne sisältävät kahta A-kantaa ja kahta B-kantaa. WHO valitsee vuosittain vaihtuvat kannat rokotuksiin. Viime kauteen (2022-2023) verrattaessa toinen A-kanta on vaihdettu.

Influenssarokotus, mikä sopii minulle parhaiten?

Perinteinen influenssarokotus

Rokotus sopii kaikille, vauvasta (6kk iästä) vaariin. Rokotus sisältää kaksi A- ja kaksi B-kantaa ja antaa suojaa influenssaa ja jälkitauteja vastaan. Rokotus on lihakseen annettava pistos. Rokotuksen suojaa antava vaikutus alkaa noin kahden viikon kuluessa rokotuksesta.

Korkea-annoksinen influenssarokotus

Viime vuonna Suomeen tullut korkea-annoksinen influenssarokotus on suunniteltu iäkkäämmälle elimistölle, antamaan vahvennettua suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Korkea-annoksinen influenssarokotus on hyvä valinta yli 60-vuotiaalle, sillä yli 60-vuotiaat ovat alttiimpia influenssalle ja jälkitaudeille. Influenssa voi iäkkäämmässä väestössä olla jopa hengenvaarallinen. Tämä rokotus sopiikin siis kaikille, yli 60-vuotiaille, ja se sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta, verrattuna perinteiseen influenssarokotukseen. A-ja B-kannat ovat samat, kuin perinteisessä influenssarokotuksessa. Vahvennetulla suojalla tavoitellaan myös tehokkaampaa jälkitautien ehkäisyä. Kun et sairastu influenssaan – et sairastu sen jälkitauteihin.

Nenäsumutteena annettava influenssarokotus

Perheen pienimmille ja nuorille (2v-18v) on tarjolla nenäsumutteena annettava influenssarokotus, joka annostellaan molempiin sieraimiin. Nenäsumutteena annettava influenssarokotus sisältää kahta A- ja kahta B-kantaa ja antaa samalla tavalla suojan influenssaa vastaan, kuin pistettävät influenssarokotukset.

Influenssarokotuksien haittavaikutukset, mitä pitää tietää?

Influenssarokotuksen jälkeen voi nauttia tavallisesta elämästä. Tavallisimpia haittavaikutuksia rokotuksen jälkeen on pistokohdan / pistoraajan kipu, muutaman päivän kestävä lämpöily ja päänsärky. Oireita voi lievittää tarvittaessa kotoa löytyvillä tulehduskipulääkkeillä.

Tervetuloa rokotuksille RokoteNytin busseille

Aikataulumme löydät kätevästi: https://rokotenyt.fi/aikataulu/

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En