Rokotteet

Matkailijan rokotteet

Puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin erot

Suomalaiset saavat THL:n mukaan arviolta vuosittain yli miljoona punkin puremaa. Suurin riski punkin kohtaamiselle on rannikkoalueilla ja Itä-Suomessa.

Puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi ovat yleisimmät punkkien levittämät taudit Suomessa. Molemmat voivat alkuvaiheessa oireilla kuumetautina, mutta hoitamattomana ne voivat johtaa vakavampiin oireisiin, kuten neurologisiin ongelmiin ja lihasjäykkyyteen.

THL mukaan vain 1–2 prosenttia punkeista kantaa TBE-virusta, kun taas borreliaa kantaa noin 20–25 prosenttia. Puutiaisaivotulehdus tarttuu nopeasti punkin puremasta, kun taas borrelioosi tarttuu hitaammin, yleensä vasta vuorokauden kuluessa puremasta.

Punkkien levittämät sairaudet, borrelioosi ja puutiaisaivokuume (TBE), eroavat toisistaan merkittävästi niin aiheuttajiensa kuin hoitomenetelmiensäkin osalta. Olemme koonneet alle listaukseen merkittävimmät erot.

Puutiaisaivokuume vs borrelioosi

  • Aiheuttajat ja hoito

Borrelioosi: Tämä bakteerin aiheuttama tauti on huomattavasti yleisempi kuin TBE. Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta ennaltaehkäisevää rokotetta ei ole saatavilla.

Puutiaisaivokuume (TBE): Viruksen aiheuttama TBE on vakava sairaus, jonka hoitoon ei ole lääkettä. Siltä voi kuitenkin suojautua rokottautumalla. Lue lisää TBE-rokotteesta täältä: https://rokotenyt.fi/punkkirokote/

  • Tarttuminen

Borrelioosi: Tartunnanaiheuttajan siirtyminen punkista ihmiseen kestää yleensä 1-2 vuorokautta. Punkkisyyni päivittäin on tehokas keino estää borrelioositartunta.

TBE: Virus tarttuu jo muutamassa minuutissa punkin pureman jälkeen. Näin ollen punkkisyyni ei riitä ehkäisemään TBE-tartuntaa, jos punkki on ehtinyt kiinnittyä.

  • Esiintyminen

Borrelioosi: Suomessa raportoidaan vuosittain noin 2000 tapausta, mutta todellisten tartuntamäärien arvioidaan olevan suurempia.

TBE: Vuonna 2023 TBE todettiin 160 potilaalla, ja tapausten määrä on kasvussa. Vain 1-2 % punkeista kantaa TBE-virusta, kun taas borrelioosia aiheuttavaa bakteeria kantaa noin viidesosa punkeista.

 

 

Puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin erot

Puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin erot

 

Lähteet: Terveyskirjasto, THL, Rokotesuoja

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En