Influenssarokotus on tehokas tapa suojautua influenssaa vastaan. Se antaa suojaa joka talvi esiintyvältä ja muuttuvalta kausi-influenssalta sekä sen jälkitaudeilta. Influenssa esiintyy tavallisesti Suomessa epidemiana tammi- maaliskuussa. WHO valitsee joka vuosi influenssarokotteeseen neljä erilaista viruskantaa, kaksi kumpaakin, A- ja B-kantaa. Edelliskauteen verrattuna rokotteen toinen A-viruskanta on vaihdettu.
Influenssan oireet
Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat muun muassa lihaskipu, päänsärky, huonovointisuus, kuiva yskä, kurkkukipu, nuha ja nenän tukkoisuus. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Sairastumisen todennäköisyyteen ja vakavuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten virustyyppi ja tartunnan saaneen ihmisen terveydentila sekä hänen kykynsä muodostaa suojaa aiempien viruskohtaamisten ja rokotusten pohjalta.
Suojaudu rokottautumalla
Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä. Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.
Kenelle rokotusta suositellaan
Influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmille sekä kaikille, joiden lähipiirissä on henkilö, jolla on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan. Influenssan riskiryhmiä ovat erityisesti kaikki yli 65-vuotiaat, pienet lapset, raskaana olevat, sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt. Rokotusta ei saa antaa kuumeisen taudin aikana, jolloin rokotusta tulee siirretään siihen asti, kunnes olet täysin terve. Rokotusta ei saa myöskään antaa, jos rokotettavalle on aiemmin influenssarokotteen antamisen jälkeen ilmaantunut vakava allerginen reaktio.
Influenssarokotus ja koronavirus COVID-19
Influenssarokottaminen on tärkeää koronaepidemian aikana siksi, että samanaikainen influenssan ja COVID-19-taudin sairastaminen voi pahimmillaan johtaa vakavaan taudinkuvaan. Myöskään terveydenhuollon kantokyvyn näkökulmasta samanaikainen influenssa- ja koronaepidemia eivät ole toivottavia. (Lähde: THL, THL)
Saatavilla myös tehostettu influenssarokotus (yli 60-vuotiaille) ja influenssarokote nenäsumutteena.
Rokotusbussista on saatavilla myös vanhemmille sekä perheen nuorimmille tarkoitettuja influenssarokotuksia. Tehostettu influenssarokote on korkea-annoksinen eli korkea-antigeeninen rokote, joka sisältää normaalia influenssarokotetta enemmän rokotteen vaikuttavia aineita. Sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavia aineita verrattuna tavalliseen influenssarokotteeseen. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Korkea-annoksinen influenssarokote sopii vain yli 60-vuotiaille. Tämän lisäksi perheen nuorimmille (2-18 vuotiaille) on tarjolla nenäsumutteena annettava influenssarokote.