Influenssarokotus 2021-2022 – RokoteNyt

Influenssarokotus 2021-2022

Tulevan suksyn influenssakausi lähestyy ja lokakuun ensimmäisestä viikosta alkaen influenssarokotukset ovat saatavilla rokotusbusseistamme ilman ajanvarausta.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitysteiden tulehdus. Influenssasta puhutaan myös kausi-influenssana, sillä influenssakausi on yleensä marraskuusta huhtikuuhun. Influenssaviruksesta on liikkeellä erilaisia virustyyppejä, joita kutsutaan A- ja B-viruksiksi.

Tehokkain suoja influenssaa vastaan on rokote, joka suojaa ja antaa suojaa influenssaa vastaan työikäisillä 70–90 %. Rokotteen avulla suojaat itseäsi, läheisiäsi sekä riskiryhmäläisiä.

Influenssataudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 1–4 päivää ja sairastunut voi tartuttaa virusta muihin jopa kahdeksan päivän ajan. Useimmat ihmiset toipuvat influenssasta 1–2 viikossa, mutta joillekin se saattaa aiheuttaa vakavia jälkitauteja, jotka voivat johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

Esimerkkejä influenssan yhteydessä esiintyvistä jälkitaudeista ovat:

– aivotulehduskorva- ja poskiontelotulehdus

– sydänlihastulehdus

– verenmyrkytys

– useamman elimen toimintahäiriö (esim. hengityselimet ja munuaiset)

– tulehdukselliset lihastaudit

– perussairauden paheneminen

– keuhkokuume

Rokote on suositeltavaa ottaa ennaltaehkäisevästi hyvissä ajoin ennen influenssa tartunta-aaltoa. Rokotuksen suojavaikutus alkaa 2–3 viikon kuluttua rokotuksesta.

Influenssan vuosittainen tautitaakka on Suomessa valtaisa. Influenssavirukset kiertävät jatkuvasti maailmaa ja saapuvat Suomeen yleensä marras-joulukuussa. Joka talvi esiintyvän influenssaepidemian voimakkuus ja kesto vaihtelevat vuodesta toiseen. Epidemian huippuviikkoina laboratoriovarmennettuja influenssatapauksia on Suomessa tuhansia viikossa, kauden aikana kymmeniä tuhansia.

Lisää tietoa influenssasta on saatavilla influenssarokotus.fi – sivustolla.

Tarjoamme influenssarokotuksia myös yrityksille. Mikäli olet kiinnostunut influenssarokotuksista työpaikallasi, otathan meihin yhteyttä: info@rokotenyt.fi

Lähteet: influenssarokotus.fi, THL

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En