Punkit ryömivät NYT esiin! Sateinen ja viileä keli on otollinen punkeille. – RokoteNyt

Punkit ryömivät NYT esiin! Sateinen ja viileä keli on otollinen punkeille.

Ylen 18.8.2021 julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, kuinka helteiden ja kuivien kelien johdosta puutiaiset eli tavallisimmin sanottuna punkit ovat olleet piiloutuneena. Nyt kun sateet alkoivat ovat olosuhteet otollisemmat puutiaisille, josta johtuen ne ovatkin lähteneet liikkeelle.

Moni ulkona liikkuja ja koiran ulkoiluttaja on viime päivinä tehnyt saman havainnon: ihan kuin punkkeja olisi normaalia enemmän.

Havainto pitää paikkansa, sillä puutiaiset eli kansanomaisesti sanottuna punkit ovat pitkän kuivan kesän jälkeen jälleen liikkeellä. Loppukesän sateet tekivät puutiaisen elinolosuhteet otollisiksi.

Puutiaiset olivat rutikuivan ja paahteisen ajan piilossa kuivien lehtien alla karikekerroksessa, jossa ne saivat kaipaamaansa kosteutta. Nyt ne ovat tulleet sieltä esiin, kun alkoi sade ja kosteat kelit, kertoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

Sääksjärvi kertoo, että normaalisti puutiainen odottaa ohikulkevaa ihmistä tai eläintä kasvillisuuden seassa, esimerkiksi heinänkorren tai mustikanvarvun päässä. Kuiva ja kuuma kesä ei ollut hyväksi puutiaisille, minkä vuoksi ne hakeutuivat lymyämään kostean maan tuntumaan.

Toinen syy punkkien esiintymiseen on se, että puutiaisilla ylipäätään menee Suomessa hyvin. Niiden kanta on runsastunut ja ne ovat levinneet entistä laajemmalle alueelle Suomessa.

Punkit ovatkin seuranamme vielä useita viikkoja, sillä ne pysyvät aktiivisesti liikkeellä niin pitkään kuin lämpötila pysyy suhteellisen korkealla, +5 asteen tuntumassa. Esimerkiksi rannikkoalueella tämä lämpötila voidaan saavuttaa vielä pitkään aina marraskuuhun asti.

Lähde ja kuva: YLE

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En