Punkkirokotus on nyt hyvä ottaa! – RokoteNyt

Punkkirokotus on nyt hyvä ottaa!

Lumet ovat alkaneet jo sulamaan ja kevätaurinko on alkanut jo paistamaan. Tämä tarkoittaa, että luonto alkaa heräilemään talven jäljiltä. Samalla myös punkit alkavat liikkumaan yhä aktiivisemmin. Punkit lähtevät liikkeelle, kun vuorokauden keskilämpötila nousee +5 asteeseen, jonka johdosta varsinkin Etelä-Suomen lauhojen talvien aikaan punkit ovat aktiivisia suurimman osan vuodesta. Punkit levittävät kahta vaarallista tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Suomessa punkkeja eli puutiaisia esiintyy lähes koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkkeja esiintyy sekä metsissä että ruohikossa, erityisesti siellä missä on varjoista ja kosteaa.

Riski punkin puremalle vaihtelee aina ympäristöstä, jossa henkilö liikkuu. Punkit eivät varrinaisesti jahtaa veriateriaansa tai hyppää saaliinsa kimppuu, vaan ennen kaikkea odottavat esimerkiksi ruohonkorrella ohi kulkevaa eläintä tai ihmistä. Näin ne pääsevät ohimennen tarttumaan kohteeseensa. Ulkona liikkumisen jälkeen oilisi hyvä muistaa tehdä aina punkkisyyni ja tarkistus, ettei punkkeja ei ole kiinnittynyt iholle tai eläimiin. Punkkitarkastus ei kuitenkaan suojaa puutiaisaivotulehdukselta, sillä virus tarttuu ihmiseen punkin puremasta jo muutamassa minuutissa. Lisäksi kaikki punkin kehitysmuodot, niin toukat, nymfit kuin täysikasvuiset voivat välittää tautia.

TBE eli puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus on punkin välityksellä tarttuva virustauti, jolle ei ole olemassa jälkeenpäin lääkehoitoa. Puutiaisaivotulehdukseen on kuitenkin olemassa rokote, joka suojaa taudilta. On tärkeätä tiedostaa, että TBE-rokote ei suojaa borrelioosilta. THL:n mukaan viimevuosina Suomessa on raportoitu vuosittain noin 60–80 TBE-tapausta. Riskialueilla arviolta 1–2% punkeista kantaa virusta. TBE-punkkirokotteen perusrokotusohjelmaan kuuluu kolme rokoitetta, jossa ensimmäisen ja toisen annoksen väli on 1–3 kuukautta. Kolmas annos annetaan noin vuoden kuluttua toisesta annoksesta. THL suosittaa, että alle 50-vuotiaiden tehosteannosten väli on 10 vuotta.

(Lähde THL, THL)

Löysitkö tarvitsemasi tiedon sivuiltamme?

Kyllä En